Til forside: tuntre.info Følelser for trær Treslag og eksempler Skader på trær Treet og det offentlige
Redaktør Kåre Sørlie post@tuntre.info      

TUNTRESIDA miljøvern i nærmiljøet       GAMLE   STORE   VERDIFULLE   TRÆR

GRAVESKADE

Erland Kjøsteruds Alle 1, 3055 Krokstadelva, Nedre Eiker Kommune.


Graveskader på 5 stk 25 m høye bjørketrær juli 2009
Nesten alle røttene på ene side er revet over .
Bildereportasje, stor fil, pdf, klikk her.

PROSJEKTERT  HÆRVERK.
Utført for å spare gravekostnader.
Resultatet er miljøkriminalitet og ett sikkerhetsproblem som må prøve løses uten ytterligere skade på trærne.

E-post til Erik Solfjell i Norsk Trepleieforening den 17-08-2009

Sender en liten fotoreportasje om hvordan man graver kabelgrøfter i Krokstadelva (Erland Kjøsteruds Alle 1) nå i juli måned. Som bildene viser river man over røttene til 5 stk 100 år gamle og ca 30 m høye bjørketrær, for å spare litt graverarbeide. Nå står disse trea på tomtegrense mi klar til å bli blåst overende av en passe sterk vestavind. Og om noen skulle være så uheldig å bli truffet kan han ikke regne med å overleve. Men jeg håper allikevel at skadevolder stiller resurser til disposisjon for å sikre og pleie trærne for videre eksistens. Det lar seg gjøre. Har trepleieforeningen noen gode ideer?


Hilsen Kåre Sørlie


Svar fra Erik Solfjell i Norsk Trepleieforening den 17-08-2009

Hei
Dette ser virkelig ikke bra ut. En vesentlig del av rotsystemet på den ene siden av trærne er ødelagt og stabiliteten til disse trærne er svekket i betydelig grad. Denne type skader medfører også utvikling av rotråte noe som vil svekke stabiliteten ytterligere. Sannsynligheten for rotvelt er allerede stor og den vil med tiden være gradvis økende. Av hensyn til sikkerheten er det vanskelig å anbefale annet en felling og replanting. Kostnaden forbundet med dette bør dekkes av skadegjører.

Mvh
Erik Solfjell


----KLIKK HER---- FOR STORT BILDE AV GRØFT


Kartet viser prosjektert grøftebeliggenhet akkurat der det ble gravet.

Flyfoto i større format. Ca år 1990   ---KLIKK HER---


Dette føles som å få litt av ens liv og mye av miljøet amputert. 100 år av stedets historie borte. Inntil for 2 år siden en skjelden fin allee, med prektige trær på begge sider, hvor da alle sammen på ene side ble fjernet. Nå er resten i fare. Bare trist.


Derfor lages ett prosjekt for å bevare trærne -KLIKK-HER-


Det er EB som har prosjektert skaden, de omsetter for flere hundre millioner i året, men vil ikke betale noen ting. Legger all skyld på gravefirma.
Gravefirma har fulgt prosjektert trase, og mener EB er ansvarlig i å rydde opp.Liste over forskjellige myndigheter organisasjoner og personer som blir involvert i saken:


Nedre Eiker Komunes parkavdeling.

Nedre Eiker Komunes byggesaksavd.

Politiet
Hadde ikke dette blitt oppdaget mens grøfta var åpen, ville det blitt værende som en uoppdaget tidsinnstilt bombe. Veldig ansvarlig av entreprenør.

Og forøvrig: Firmaet har gravd grøfter i ca 200 av kommunens gateadresser. Her står det store trær nesten over alt. Hvor mange andre trær har fått samme behandling? Det har skjedd mange dødsulykker som følge av rotvelt i årnes løp. Får håpe det ikke skjer her. Men med kommunens totale fravær av forskrifter angående graving ved trær , blir visst dette en risikosport rettet mot tilfeldige forbipasserende.


Arbeidstilsynet.

Statens bygningstekniske etat, sentral godkjenning. Krav om inndragning av sentral godkjenning.

Miljøverndepartementet

Norges Naturvernforbund